Ennen koronakevättä jo jonkin aikaa muhinut ajatus Geologistet materiaalit -kurssin mineraalikuva-aineiston käytöstä hieman erityyppisessä opetusmateriaalissa otti toukokuussa ratkaisevat toteutuskynnyksen ylittäneet askeleet varadekaani Samuli Siltasen pyöritellessä erilaisia korttipeli-ideoita Twitterissä. Kesän aikana kypsyttelimme materiaaleja ja ajatuksia akatemiatutkija Jussi Heinosen kanssa ja syyslukukauden alkaessa Mineraalivaltti vähitellen alkoi ottaa muotoansa.
Mineraalivaltissa on neljäkymmentä varsinaista pelikorttia ja kaksi sääntö- ja lisätietokorttia. |
Pelin säännöt ovat yksinkertaiset ja ne perustuvat 1970-80 -lukujen hittikorttipeleihin, joissa toisistaan mittaa ottivat autot, lentokoneet ja monenmoiset muut tekniset vempeleet. Mineraalivaltin idea on, että tunnistamisen kannalta relevantteja mineraalien ominaisuuksia, kuten esimerkiksi ominaispainoa tai kovuutta voi verrata samaan tapaan kuin vaikkapa huippunopeutta tai iskutilavuutta. Jokin mineraali voi olla symmetrialtaan ylivertainen muihin nähden ja jokin toinen puolestaan koostumukseltaan poikkeuksellisen monimutkainen. Mineraalien tuntemus on siis myös eduksi pelipöydissä menestymisen kannalta.
Mineraalien ominaisuuksien, luokittelun ja koostumustiedon opetteleminen on vuosien varrella osoittautunut monille ensimmäisen vuoden opiskelijoille hieman haastavaksi rastiksi, joten pelillistämällä tätä pänttäystä on nyt mahdollista tuoda hieman uudenlaista kulmaa opiskeluun. Samalla korttipakka toimii oivana markkinointimateriaalina ja tuo muuten usein niin mystisenä näyttäytyvää mineralogiaa myös suuremman yleisön tietoisuuteen.
Korteissa esiintyvät mineraalit ovat osa Luonnontieteellisen keskusmuseon (LUOMUS) geologisia kokoelmia. Korttipelin mineraaleista voi oppia lisää HY:n Geotieteiden kandiohjelman Geologiset materiaalit -kurssilla, joka on tarjolla vuosittain myös Avoimen yliopiston puolella (AYGEOK_102).
Nyt niitä sitten saa...
Mineraalivaltti -korttipeliä on tällä hetkellä myynnissä Helsingin yliopiston keskustakampuksella sijaitsevassa Tiedekulman kirjakaupassa. Todennäköisesti jonkinlainen verkkokaupparatkaisu Helsingin alueen ulkopuolisille mineraaleista kiinnostuneille on myös tulossa piakkoin...
Luomus, Kumpulan kampus ja geologiset materiaalit Twitterissä:
@luomus; @KumpulaScience; #geologisetmateriaalit
No comments:
Post a Comment